Skip to content

Wanneer je werk of je bedrijf verandert, kan dat heel leuk zijn. Het kan kansen bieden, ontwikkeling inhouden, afwisseling faciliteren en groei betekenen. Maar het kan ook schuren, afkalven, demotiveren of je talenten onbenut laten. Wat dan?

Als assessment psycholoog ben ik vaak betrokken bij de initiële beoordeling van of iemand op een functie past en andersom. In plaats van te onderzoeken of iemand “geschikt of ongeschikt” is (denk aan dat vakje dat ingekleurd wordt in die reclame), onderzoeken we tijdens een assessment of er voldoende match is tussen de persoon en de functie. Het verschil is dat iemand wel degelijk een goede accountmanager kan zijn, maar wellicht beter bij een andere organisatie past, in plaats van een diskwalificatie krijgt (denk wederom aan dat vakje in de reclame). We kijken naar de puzzel die de organisatie is, het puzzelstukje dat de persoon is en naar hoe goed dat op dit moment past. Daar kunnen we – door middel van een assessment – een heel passend antwoord en een goed advies over geven.

Sleutel begrip in bovenstaande is echter “op dit moment”. Helaas zijn we als assessoren meestal alleen betrokken aan het begin van een dienstverband. Wat daarna gebeurt, zowel bij de organisatie, als bij de persoon, kan heel veel impact hebben op hoe goed die match een paar jaar later nog is. Als je bijvoorbeeld bent begonnen in een functie waar jij breed werd ingezet, van alles zelf moest en mocht regelen en veel vrijheid kreeg, maar wat verandert doordat de organisatie groeit, wordt overgenomen of doordat er een nieuwe manager komt, betekent dat dat je eigenlijk gewoon een heel andere functie krijgt. Maar daar ben je niet voor aangenomen. Wat dan?

Een dergelijke verandering kán betekenen dat de baan waar jij op gesolliciteerd hebt en die jij wilt hebben, ophoudt te bestaan, zonder een goed alternatief. En dat kan best pijnlijk zijn. Je voelt je misschien wel loyaal aan het bedrijf, ziet nog veel kansen als het zou blijven als het was, of denkt oprecht dat het beter was, vroeger. Dat kan. Dat betekent niet dat daar aan vast houden voor jou de beste keuze is, maar ook niet per se dat je per direct moet opstappen.

Wat je iedere dag doet, moet wel leuk zijn

Je werk is wat je iedere dag doet. Iedere (werk)dag. Dat moet je wel leuk vinden, anders wordt het een zeer zware dobber. Het moet je minimaal net zo veel energie opleveren als dat het kost. Het kan tijdelijk even niet zo zijn, maar op lange termijn kan het zelfs gezondheidsrisico’s en burn out opleveren als het je meer energie kost dan het oplevert.

Maar wat doe je dan? Als het je niet zo veel energie (meer) oplevert? Hoe weet je zeker dat het echt niet meer past? Wat ga je dan wel doen?
Allemaal vragen die kunnen worden beantwoord met bijvoorbeeld een ontwikkelassessment, een loopbaan oriëntatie traject (dat kan zelfs in 1 dag bij Bureau Inspiratie), zelf testjes doen online, coaching gesprekken, of netwerkgesprekken met mensen uit jouw branche.

Het belangrijkste is dat je het serieus neemt, veel praat met verschillende mensen (want verschillende zienswijzen) en dat je de tijd neemt. Wie weet vind je toch nog wel uitdaging binnen je huidige bedrijf, maar vooral; je moet jouw emotie de tijd gunnen om van irritatie en dat knagende gevoel van onrecht te gaan naar de behoefte om oprecht te onderzoeken wat je wél wilt.

Ga op zoek naar wat je wél wilt

“Wat je wel wilt” is datgene dat past bij jouw persoonlijke waarden (en normen), dat jij leuk vindt om te doen, waar jij een bijdrage aan wilt leveren en waar jouw talenten bij worden benut. Kortom; waar de match optimaal is. Hoe je dat onderzoekt is aan jou, dát je het onderzoekt begint ook bij jou. Als je een goede relatie hebt met je manager helpt het enorm om hem of haar er bij te betrekken, maar als je daar een risico bij ervaart kun je het ook zelf doen. Jij moet bereid zijn om eerlijk naar jezelf te kijken, naar wat je wel en niet goed kunt, naar waar jij op beoordeeld wilt worden en hoe jij je het liefst en best ontwikkelt.

Dat lukt niet in de eerste fase waarin je je nog tekort gedaan voelt en je het nog heftig oneens bent met hoe het gaat. Je zult dus even geduld moeten hebben, doorgaan met ademen (wellicht iets dieper dan anders) en tijd moeten maken om er een andere kijk op te krijgen. Vraag vervolgens om hulp (coach, assessment, loopbaan oriëntatie, collega’s of vrienden), onderzoek de mogelijkheden, je wensen en grenzen. En beweeg van daaruit verder in de richting van wat het beste bij jou past.

Wat bij jou past zou zo maar je huidige baan (in nieuwe vorm) kunnen zijn, maar ook iets heel anders, of iets dat daar tussenin ligt. Wat de uitkomst van je onderzoek is kan ik je niet voorspellen, dát onderzoeken (waar jij de beste match mee hebt) helpt, wel.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top