Skip to content

 

Zij zijn wel succesvol en ik niet en dat is niet eerlijk

Het calimero-gevoel, wie kent het niet. Je ziet om je heen allemaal succesvolle en rijke mensen en zelf ben je dat niet. Of misschien wel een beetje, maar niet genoeg. Je wilt wat zij hebben. Want het lijkt moeiteloos, aan komen waaien, los van voorwaarden en alleen maar leuk.

Als klein meisje wilde ik altijd model worden – tot ik een gat in mijn hoofd viel en mijn vader (huisarts) tijdens het plakken benoemde dat je geen model kunt worden met een litteken op je voorhoofd. Wist ik veel dat dat niet waar was, ik dacht dat daarmee mijn kans verkeken was. Dat ik te klein ben en meer aanleg heb voor een maatje meer dan voor verleidelijke bikken in de camera, laten we maar even buiten beschouwing. Ik was er kapot van, ik dacht echt dat ik dat wilde, omdat ik toen nog geen idee had wat er bij komt kijken. Nu ben ik blij dat het nooit zo ver is gekomen, ik denk niet dat ik kan gedijen in een wereld die zo kritisch is.

Voor de meeste mensen die heel rijk zijn geworden met hun werk geldt dat ze iets hebben gedaan wat de meesten van ons niet kunnen.  Maar vaker nog doen zij dingen die wij niet wíllen doen. En dat laatste is belangrijk. Hyperspecialisatie, extreme focus, netwerken tot je erbij neer valt, interne politiek beoefenen, jezelf schaamteloos promoten, je privacy opgeven, sjacheren, of 80 uur per week werken zijn dingen waar de meesten van ons voor bedanken. Het is in de meeste gevallen wel wat nodig is om rijk te worden.
Het is zeker niet moeiteloos, aan komen waaien, los van voorwaarden en alleen maar leuk.

Degenen die bovenstaande goed kunnen en er plezier aan beleven hebben het relatief gemakkelijk. Dat is waar. Maar dat geldt dus niet voor iedereen.

Degenen die zichzelf eerder klein dan groot maken, waarde hechten aan oprechtheid en gelijkwaardigheid of liever wat minder werken, komen minder gemakkelijk aan dezelfde hoeveelheid geld en status. Voor deze categorie mensen geldt dat het meer kost om op hetzelfde niveau te komen; meer tijd, meer moeite, meer afzien en wellicht ook meer verwijdering van hoe je eigenlijk bent of wilt zijn. En bij dat laatste moet je je afvragen of je dat wel echt wilt.

de sky is de limit – maar alleen als je álles wilt doen en laten om daar te komen

Do what it takes

Niet iedereen kan topvoetballer of zakenvrouw van het jaar worden. We hebben verschillende talenten en mogelijkheden. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf de juiste doelen stelt, maar vooral dat je je beseft wat je er voor moet doen om die te halen. Zelfs je zelfgekozen sky is níet de limit, als je niet bereid bent álles te doen en te laten wat er nodig is.
Zelfs als je talent hebt, moet je er flink de schouders onder zetten om dat om te zetten in succes. Als je dat talent niet hebt en helemaal als je er andere normen en waarden op na houdt, moet je er wel meer dan je schouders onder zetten. En waarschijnlijk doe je dat dus niet. Het is belangrijk om je te beseffen dat je er voor kiest om het anders te doen en dat het dus ook logisch is dat je andere resultaten behaalt.

De meesten van ons zijn helemaal niet bereid om zichzelf steeds voorop te stellen, een maniakale focus te hebben, hun gezinsleven op de tweede plaats te zetten, te leuren met hun ideeën, hun collega’s te benadelen of juist met iedereen ‘vrienden’ te worden. Terwijl dat meestal wel de skills zijn die zorgen voor succes binnen bedrijven of op de markt. Dus is het slim om onze definitie van succes eens onder de loep te nemen.

Je eigen succes definiëren

Is succes met je hoofd op televisie of in een reclame komen? Is dat een miljoenenbereik of een miljoenenbedrijf? Is het macht of zijn het spullen? Voor velen is het eigenlijk het belangrijkst om iedere dag gelukkig te worden van je werk, genoeg tijd te hebben om ook andere leuke dingen te doen en bereikbaar te blijven voor je naasten. We noemen dat niet succes, ik denk dat het helpt om dat wel te doen.

“Succes gaat over bereiken wat je wilt en daar van genieten. Het is een gevoel van voldoening, geluk en euforie.” uit Grensverleggend Leven 

Wanneer jij je trots en voldaan voelt, heb je succes. Dat is toch een veel fijnere definitie?
En één waar je veel sneller blij van wordt dan wanneer je je blijft vergelijken met de rijken der aarde.

Persoonlijk succes ligt binnen handbereik wanneer:

  • Je je aan je eigen persoonlijke waarden houdt,
  • Je er enige moeite voor doet,
  • Wat je doet af en toe (net) buiten je comfort zone ligt,
  • Het in balans is met je andere waarden en
  • Je er voortgang of afronding bij ervaart.

Hoe succes er voor jou precies uit ziet, is aan jou. Jij definieert je eigen succes. Jij hebt jouw eigen unieke set van persoonlijke waarden en drijfveren. Voor de één hoort daar sociale status en zichtbaarheid bij, voor de ander juist goede relaties en betrokkenheid, voor een derde weer iets heel anders. En dat is allemaal even prima, als je je er maar bewust van bent. Als je je bewust bent van je waarden, kun je er ook naar leven.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Geen calimero

Er zijn geen calimero’s in de kamer. Wel andere manieren om succesvol te zijn.

Hoe het ook kan: een manager bij een groot internationaal bedrijf weigert mee te doen aan de interne politiek en borstklopperij. Hij focust zich liever op zijn eigen team, hun klanten en hun resultaten. Zijn team is heel blij met hem, de resultaten zijn goed en geven voldoening, de klanten werken graag met hen. De resultaten zijn echter niet zo zichtbaar als die van andere managers en zij maken dan ook sneller promotie dan hij. Dat vindt hij ok. Hij is namelijk gelukkiger met een blij team, blije klanten en eerlijke relaties, dan wanneer hij een act binnen de bedrijfspolitiek zou moeten opvoeren.
Natuurlijk schuurt het soms dat hij niet evenveel waardering en aandacht krijgt, maar doordat hij zich bewust is van wat hij zou moeten doen om dat wel te krijgen, kan hij zich daar bij neerleggen. Hij houdt zich aan wat hij belangrijk vindt, zijn normen en waarden. Daardoor kan hij genieten van wat hij wel heeft en dát is succes.
Het is inderdaad jammer dat het zo werkt binnen zijn bedrijf, maar het is wel hoe het is. Daarover een andere keer meer…

Kies voor de waarden waar jij aan wilt voldoen en word daarmee succesvol.
Als integriteit voor jou belangrijk is, vergelijk je dan niet met ‘snelle jongens’ want die doen dingen die jij niet kunt of wilt doen. Als collegialiteit voor jou belangrijk is, vergelijk je dan niet met managers, want die kunnen en mogen niet iedereen te vriend houden, dat hoort bij de baan.

Of nog beter; vergelijk jezelf helemaal niet meer met anderen. Hou jezelf alleen langs je eigen meetlat: doe je het op een manier die jij goed vindt, die bij jou past en die jou voldoening oplevert? Focus dan op wat dat je oplevert aan voldoening en (zelf)waardering; dat is succes!

Heb je het gevoel dat jouw definitie van succes nog aangescherpt kan worden? Ga dan eens na:

  • Wat zijn jouw persoonlijke waarden ten aanzien van werk?
  • Hoe definieer jij succes nu en helpt die definitie jou om dat ook te bereiken?
  • Hoe ziet voor jou een succesvol jaar er uit?
  • Wanneer voel jij je trots en voldaan? Hoe zou je daar meer mogelijkheden voor kunnen creëren?
  • Wie zijn nu je rolmodellen en zijn er wellicht mensen te vinden die passender rolmodellen zijn, gezien jouw situatie en antwoorden op bovenstaande vragen?

En om af te sluiten met een  gouwe ouwe: Maak van je moeten een willen en wees gelukkig. En succesvol! 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top