Skip to content

Borden in de lucht
Ken je dat gevoel, dat je het druk hebt, maar blijft rennen om alles voor elkaar te krijgen en dat je lontje steeds maar korter wordt? Dat je naast je agenda, nu ook je eigen emoties, of buien moet managen? Dat je steeds minder zin hebt om te doen wat je moet doen en dat alles voelt als een opgave? Dat je alles behalve zen bent, hoe hard je ook je best doet?

Pas dan op. Als je zo door blijft gaan ligt oververmoeidheid op de loer. Als je wat je dagelijks doet niet leuk vindt, maar je ‘moet’ het wel doen ga je van vakantie naar vakantie leven, in plaats van midden in het leven te staan. Je inspiratie droogt op, je wordt mechanisch en haalt onvoldoende energie uit je werk.

ondersteboven

Zonde van je talent, je plezier en je output! Natuurlijk horen saaie of suffe taken erbij, maar die moeten niet de overhand krijgen. Het is belangrijk dat je plezier houdt in de dingen die je doet, dat je voorkomt dat je dingen saai of suf gaat vinden, alleen maar omdat jouw hoofd vol loopt. Er moet ook tijd en ruimte zijn voor inspiratie, nieuwe ideeën, flow en bevlogenheid. Dat is balans, dat houdt jouw motor draaiend.

Een van de manieren om in balans te blijven, is mediteren. Een andere is yoga, hardlopen, of misschien wel koken, breien, tuinieren, fietsen, vissen of kantklossen.
Dit soort ‘flow-momenten’ helpen om een helder hoofd te houden. Je wordt er scherper van, rustiger en blijer. Het schept ruimte voor zaken als inspiratie.

Het is geen modetrend, het is een manier om je interne kompas (zie persoonlijke waarden) te gebruiken bij alles dat je doet. En dat kan dus ook tijdens de boekhouding, opruimen, rapporten typen, autorijden, of plannen.

Zen?

Of je dat nou Zen noemt, mindful, headspace, rust in je hoofd of scherpte, het voelt heel erg goed en voorkomt de vervelende situatie die ik aan het begin van dit stuk beschreef…

Maar hoe doe je dat nou op dagelijkse basis? Als de to do lijstjes roepen, de telefoon gaat en de mails binnenstromen? Als de kinderen zeuren, je partner de verkeerde boodschappen heeft gedaan en je moeder maar blíjft bellen?

8 tips voor meer rust & ruimte in je hoofd (of zen in je leven)

1) Mediteer. Of je dat nou op een kussen met je benen gekruist doet, tijdens het breien of fietsen, of in bad; laat je hoofd even leeglopen. Laat alle gedachten die opkomen (dat blijven ze gewoon doen, dat hoef je niet tegen te houden) voorbij gaan. Ga er niet in mee, maar zie dat het een gedachte is en concentreer je weer op het laten gaan. Doe dit 10 minuten of meer per dag, minimaal 3x per week.
Vind je het lastig om zelf te doen? Er zijn een paar briljante apps die je kunnen helpen: Headspace, Insight of Calm zijn aanraders.

2) Ken je prioriteiten. Wat vind je echt belangrijk? En waarom? Tip: in je acties worden je prioriteiten zichtbaar. Doe je toch vaak dingen voor anderen, terwijl je eigen werk niet af komt? Waar ligt dan je prioriteit? (een coach kan je helpen bij dit zelfonderzoek)

3) Stel je prioriteiten. Rigoureus. Wil je liever anderen helpen dan je eigen werk afmaken? Doe dat (zorg dat je baas aan boord is!). Wil je liever lekker eten dan afvallen? Accepteer je lijf zoals het is en ga meer sporten om gezond te blijven.

4) Schrijf het op. Wat je wilt, waarom je het wilt en hoe je het doet. Zorg voor een verhaal waar je zelf van overtuigd bent en dat je ook aan anderen kunt vertellen, mochten zij bezwaar maken tegen jouw keuzes.

5) Plan. Hou je tijd in de gaten en zorg dat je de dingen die jij het belangrijkst vindt, doet in de tijd die je hebt. Vind jij rust belangrijk? Tijd met z’n tweeën? Sporten? Mail wegwerken in het weekend? Zorg dan dat je daar rekening mee houdt. Niet toekomen aan de dingen die je wilt omdat je het ‘vergeet’ (dan is het toch niet zo heel belangrijk?) of andere dingen je opslokken (ken je prioriteiten) kan erg frustrerend zijn en je het gevoel geven dat je het niet goed doet, terwijl het gemakkelijk te voorkomen is.

6) Hou je aandacht er bij. Doe de dingen die je doet met aandacht. Focus je echt op het gesprek, op de vergadering, op je rapportage of de administratie. Multitasking bestaat niet, we schakelen steeds over van het een naar het ander, waardoor beide dingen langer duren en minder goed gedaan worden. Hou je bij één taak tegelijk, door bewust de keuze te maken om nu dit te doen.

7) Herhaal. Wat is nou echt belangrijk voor je en waarom? Als het niet lukt om je aan je prioriteiten te houden, waarom dan niet? En waarom echt? Is dat misschien ook ok? Wat kun je aanpassen om het wel te laten lukken? Welke keuze maak je?

8) Hou de zaag scherp. Rust in je hoofd is niet iets dat je 1x creëert en vervolgens altijd hebt, het vergt aandacht en oefening, een leven lang. Het mooie is wel dat die oefening steeds prettiger wordt en zelfs gaat voelen als een cadeautje aan jezelf!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top