Skip to content

Awesome

Leven met lef, hoe doe je dat?

MeervoudWe laten we ons nog te vaak door onze angsten weerhouden om dingen te doen die we graag willen doen, terwijl veel van de goede dingen in ons leven juist gebeuren doordat we iets wél durven te zeggen of te doen. En ken je dat artikel over waar mensen aan het eind van hun leven spijt van hebben? Dat zijn altijd “de dingen die ze niet hebben gedaan”.

Wat is dat toch? We bedenken dat we iets willen, we bedenken zelfs al hoe we dat zouden kunnen doen en toch zetten we niet de stap om tot uitvoering van dat plan te komen.

In mijn eigen coachingpraktijk kom ik dit ook regelmatig tegen, heel vaak hebben mensen een zetje in de rug nodig om spannende dingen te doen en daar helpt coaching bij. Mooi, maar waarom lukt dat in eerste instantie dan niet?

Te lastig?
Soms is het zo dat de weg naar dat wat je wilt wellicht te lastig is. Bijvoorbeeld; “ik wil heel graag zanger worden, maar ik heb niet zo’n goede stem”. Of “ik wil lerares worden, maar ik heb dyslexie”. Dan heb je daadwerkelijk te maken met obstakels die heel erg lastig te overwinnen zijn en is de kans op succes vrij klein. Dan zou je dus kunnen zeggen dat het logisch is dat je je laat weerhouden. En toch zijn er mensen die aan Idols meedoen terwijl ze niet kunnen zingen en mensen die met keihard werken toch worden wat ze willen. Als je naar kansberekening kijkt, is het niet nemen van deze stappen wel begrijpelijk, maar als je het echt wilt kan het dus wel.

Niet bereid?
Soms is het zo dat je niet bereid bent te doen wat je zou moeten doen om te bereiken wat je wilt. Bijvoorbeeld; “ik wil snel naar binnen, maar ik ben niet bereid om voor te dringen”, of “ik wil graag meer reizen, maar ik ben niet bereid om mijn carrière daarvoor op te geven”. In die situaties kun je kijken of er een alternatieve route te vinden is om te doen wat je wilt zonder te doen wat je niet wilt (volgt u het nog?). Dan kun je het wellicht alsnog doen, bijvoorbeeld een korte reis maken in plaats van een half jaar op pad te gaan. Als er geen alternatief is dat jou laat doen wat je wilt, zul je moeten bijstellen wat je wilt. Wil je dan echt zo graag reizen, of is je carrière toch echt belangrijker voor je? Het is tegenwoordig ‘not done’ om dat toe te geven, maar als het zo is, kun je maar beter eerlijk tegen jezelf zijn en bijvoorbeeld je reislust botvieren in mooie vakanties. Dan stel je je prioriteiten bij op basis van je persoonlijke waarden. (hoe je dat doet kun je hier vinden)

Niet weten?
En soms zul je niet weten wat je precies moet doen om te kunnen gaan doen wat je wilt. Dat is ook heel vaak het geval bij mensen die zeggen dat ze überhaupt niet weten wat ze willen. Meestal weten ze wel wat ze willen, maar niet hoe ze daar moeten komen! En die onzekerheid maakt angstig. Als je wilt reizen, maar geen idee hebt hoe je daar mee moet beginnen, kan het lang duren voor je gaat. Net als wanneer je eigenlijk een andere baan wilt, maar niet precies weet hoe of wat. De remedie is heel logisch; de tijd nemen om te ontdekken hoe. Zoek het op, lees er over, vind de patronen in wat je leuk vindt, etc.

Of toch kronkels in je hoofd?
Maar in de meeste gevallen zal het zo zijn dat je wel wilt, maar dat er in je hoofd allerlei rampscenario’s worden gekoppeld aan jouw mooie plan. “Als ik ga reizen, vind ik nooit meer een baan”, “als ik die opleiding ga doen zal ik altijd de schlemiel van de klas zijn”, of “als ik voordring dan haten mensen me”. Dit noemen we dan angst. Vaak is het helemaal niet zo duidelijk wat we daar bij denken, we voelen het vooral als een soort onbestemd gevoel dat ons vertelt dat we het vooral niet moeten doen. In het toegankelijke boek “Beren op de weg, spinsels in je hoofd” van IJzermans en Dirkx worden dit irrationele gedachtegangen genoemd. Ik noem ze liefkozend kronkels. Je hebt ze in allerlei vormen en maten, zoals de eerder genoemde rampscenario’s, maar ook verslaving aan liefde en goedkeuring (iedereen moet me aardig vinden), perfectionisme en eisen aan de wereld (het zou zo moeten zijn dat…) komen vaak voor.
Het vervelende is dat deze gedachten zo goed als onbewust zijn, maar wel onze beslissingen beïnvloeden. Het mooie is dat als we ze bewust maken, we ze ook vrij gemakkelijk kunnen uitschakelen door ze te rationaliseren en daarmee hun invloed op onze beslissingen kunnen minimaliseren.
BewusteBeslissing
Wat jouw reden ook is om iets niet te doen, terwijl je het wel wilt, mijn belangrijkste advies is om dit heel bewust en expliciet te maken. Haal je angst naar boven, zet de voor en nadelen op een rij, inclusief de slagingskansen en de gevolgen van niet slagen en maak een bewuste beslissing.

Dan zal spijt ook minder snel optreden, want spijt hebben we veel minder wanneer we kunnen beredeneren waarom we iets wel of niet doen en wanneer het echt onze eigen keuze is geweest. Wanneer we proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen treedt er eerder spijt op, net als wanneer we proberen ons anders voor te doen dan we zijn, of perfect proberen te zijn. Buiten het feit dat dit natuurlijk helemaal niet haalbaar is, levert het ook meer spijt op, omdat we anderen en onszelf teleurstellen door te hoge verwachtingen.


Lef
Wat is dan dat lef, dat maakt dat we spannende dingen gaan ondernemen? Lef is durf, moed en dapperheid. Het is het zien van de risico’s en je angsten en het tóch doen. Met lef zet je die stap, niet zonder angst, maar juist met de angst.

MetLef2
Lef zorgt er voor dat je het reisbureau of de recruiter belt, dat je het gewoon eens probeert om te zien hoe het is. Het houdt in dat je er op vertrouwt dat het wel goed komt, ook als het niet lukt. Zelfvertrouwen is daarbij belangrijk; je moet ergens geloven dat jij het kunt, dat je de gevolgen aan kunt als het niet lukt en dat jij er een beter mens van wordt door het wel te doen. Zelfvertrouwen is ook; weten wat je wilt, wat je waarden zijn en daar trouw aan zijn. Dat betekent dus ook; ‘goed doen’, karmapunten scoren, zorgen voor jezelf en anderen. Lef betekent niet perse dat je brutaal wordt, anderen benadeelt of pijn doet. Het kan wel dat dat een bijproduct is van jouw keuze, maar onthoud: “Brutalen hebben dan misschien de halve wereld, vriendelijke mensen hebben dus de rest” (en ik denk zelfs dat ze een veel groter deel hebben, alleen niet dat deel wat zo zichtbaar is op televisie).

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee hoor. Gelukkig kun je lef leren.

Leren
Je kunt het leren door af te kijken, bijvoorbeeld door te doen wat je stoere manager doet, of die kerel die niet kan zingen en toch in Idols zit. Je kunt het leren door je kronkels uit te dagen; is het bijvoorbeeld echt zo dat als jij iets zegt in de vergadering dat dan iedereen jou stom vindt? Hoe logisch zou het zijn dat dat gebeurt? En stel je nou voor dat het wel gebeurt, hoe erg is dat dan echt, in verhouding tot jouw hele leven? (voor meer tips zie “Beren op de weg, spinsels in je hoofd”)

Maar je kunt het vooral leren door te doen. Begin met hele kleine stapjes te oefenen; ga bijvoorbeeld eens fluiten op straat of glimlachen tegen mensen in de lift. Besef je dat je daar vooral positieve reacties op krijgt en voel de afwezigheid van de gevreesde afwijzing. Ga naar het reisbureau en laat je voorlichten over alle mogelijkheden en voorwaarden. Ervaar dat dat vooral energie en zin oplevert en dat je de risico’s in kaart kunt brengen en kunt aanpakken. Blijf denken en voelen terwijl je doet; ervaar dat de dingen waar je aandacht aan besteedt groeien. Sla je succeservaringen op en breidt ze uit.

Of beslis dat het toch niets voor jou is, dat kan ook. Het vergt ook lef om nee te zeggen tegen dingen, om te kiezen voor de lange termijn, of om toe te geven dat jij helemaal niet van reizen en weg zijn van je familie houdt, hoe suf dat ook moge klinken. Als het echt van jou is, is het goed.

Leven met lef is niet hetzelfde als leven zonder angst, het is niet het roekeloos aangaan van risico’s. Het is juist je bewust worden van je angsten, ze onder woorden brengen, de risico’s afwegen en dan doen wat jou oprecht het beste lijkt.

Dán is leven het meervoud van lef,
want het is jouw leven en jíj kiest er voor om het zo te doen en niet anders!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik vind dit artikel zo mooi!
    Ik heb het met belangstelling gelezen, want ik zit nu zelf overal in vast. Ik krijg het spaansbenauwd van het feif dat ik geen knoop kan of durf door te hakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top