Skip to content
BoekenHeader

Afgelopen week ontving ik wel 3 nieuwsbrieven van collega’s, die allen gingen over de zomer als reflectiemoment, werken aan jezelf en het maken van een nieuwe start. Klonk als hard werken.

Voor mij is de zomer juist een periode van ‘uitstaan’. Ik denk zo min mogelijk na, werk op een paar festivals als meewerkend voorman in de catering en lig uitgebreid in de zon. Even niet te veel denken, niet te veel werken (wel een beetje natuurlijk) en vooral ontspannen. Vaak doe ik dat met een goed boek.

Als kind al las ik alles wat los en vast zat, liefst in een hoekje, met een deken over me heen en een duim in mijn mond. Tegenwoordig heb ik liever een kop thee of een wijntje in plaats van die duim, maar het lezen is nooit gestopt. Voor mij is de tijd nemen voor een boek het ultieme vakantiegevoel, waar ik ongemerkt ook nog eens veel van leer.

Hier vind je twee top 5’s; een met’leerzame’boeken en een met ’lekker lees’ boeken: BoekenTop5

Aanraders voor jouw ontspannen zomer, of een mooi cadeau voor een ander!

De leerzame top 5 (titels zijn links):
Roos Vonk – Je bent wat je doet
Op vlotte en toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, laat Roos Vonk zien hoe we onszelf op vele manieren in de weg zitten. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en haar ervaring als coach en trainer maakt ze inzichtelijk hoe je tot gedragsverandering kunt komen.
Voor mij hét basisboek voor persoonlijke ontwikkeling.
IJzermans & Dirkx – Beren op de weg, spinsels in je hoofd
Met dit boek leer je beter omgaan met allerlei situaties die aanleiding kunnen zijn voor ergernissen, stress, niet-productief gedrag en slechte sociale contacten. De vele (grappige) voorbeelden maken dit (dunne!) boek heel leesbaar en herkenbaar.
Dit boek gebruik ik heel veel in coaching, omdat het inzicht én oplossingen biedt.
Cora Kessels – Alles wat je aandacht geeft, groeit
Dit boek biedt inzicht in transparant management en is daarmee een leidraad voor managers die de relatie met hun medewerkers willen verbeteren om een beter werkklimaat te creëren. Daarnaast geeft het hints over hoe je ook in andere situaties aandacht kunt hebben voor de juiste dingen.
Toen ik dit boek voor het eerst las dacht ik “iemand is in mijn hoofd gekropen en heeft opgeschreven wat ik altijd vertel in management trainingen!”
Solder & Palmer – Dit boek moet je hebben om te bereiken wat je wilt
Dit boek moet je hebben voor: een fijne baan, een goede partner, een baas die jouw kant kiest, het liefdesleven dat je verlangt, het salaris dat je echt verdient, een goede balans in werk en privé, snelle bediening in een drukke bar en zo veel meer… 
Vlot geschreven, leest als een trein. Dit moet je hebben!
Brene Brown – De kracht van kwetsbaarheid
Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt Brené Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Met veel humor vertelt ze hoe ook jij kwetsbaarheid kunt toelaten en inzetten in je leven. 
Even slikken voor velen, maar volgens mij is wat zij schrijft heel erg waar; we houden onszelf onnodig tegen doordat we niet kwetsbaar durven te zijn.
De lekker lezen top 5:
De schrijvers van deze boeken zijn mijn favoriete schrijvers, ik zet maar één boek per schrijver in het lijstje, maar eigenlijk is (bijna) alles wat ze hebben geschreven goed!
Paulo Coelho – De Alchemist
Na veel omzwervingen ontmoet de jonge schaapherder Santiago in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren ( ) Waar je hart is, is ook je schat’. 
Een boek dat je meeneemt op de reis van Santiago, maar je ook aanzet je dromen te volgen.
Isabel Allende – Eva Luna
In een stijl die even krachtig en kleurrijk is als het Zuid-Amerikaanse landschap van regenwouden, ruige bergen en verdorde woestijnen, vertelt Isabel Allende het adembenemende verhaal van het bizarre en fantastische leven van Eva Luna.
Je leeft met haar mee en bevind je tijdens het lezen ín haar wereld.
John Irving – Bidden wij voor Owen Meany
Bidden wij voor Owen Meany beschrijft de bijzondere en noodlottige vriendschap tussen twee opgroeiende jongens in New Hampshire. Met een ongelukkig geslagen honkbal doodt Owen Meany de moeder van zijn beste vriend. Wat Owen na dit ongeluk ervaart is ongelooflijk en beangstigend. Met grote nauwkeurigheid weet hij hoe de rest van zijn leven zal verlopen en welk onafwendbaar lot hij tegemoet gaat.
Bizar en meeslepend verhaal, waar je je niet uit los kunt rukken tot het uit is.
Douglas Adams – The Ultimate Hitchhikers Guide to the Galaxy
 “One morning Arthur Dent wakes up with yellow bulldozers in front of his house which is to be demolished to make way for a highway bypass. He doesn’t know it yet, but this scene is about to be repeated on a much grander scale when a large yellow spaceship enters the Earth’s atmosphere.”
Bevat het antwoord op Life, the Universe and Everything: dat is 42. Hilarisch en absurd verhaal, gebaseerd op een BBC hoorspel. In het Engels lezen is een must, de taalgrappen zijn een belangrijk onderdeel van de virtuositeit van dit boek.
Gabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera
Liefde in tijden van cholera is het onvergetelijke liefdesverhaal van Florentino Ariza en Fermina. Op ongeëvenaarde wijze worden grote thema’s als liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samengebracht in een mild en menselijk universum.
Naast ‘100 jaar eenzaamheid’ is dit mijn favoriete boek van Gabriel Garcia Marquez. Hij schrijft met zo veel liefde, dat je daar waar het verhaal speelt zou willen zijn.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top